Nije tajna da su vitamini vrlo važni ako želimo da naša koža bude njegovana, zdrava i mladolika. Jedan od tih vitamina je i vitamin D, koji se ne smije zanemariti kod njege kože. Izvrstan je antioksidans koji štiti od slobodnih radikala i pomaže u ublažavanju nadražene kože i upala. U nastavku otkrivamo koji su znakovi da nam nedostaje ovog vitamina.

Brojne studije pokazale su da vitamin D djelotvorno smanjuje probleme s aknama, osjetljivom kožom i dermatitisom, ali savjetuje se i razgovor s liječnikom prije nego što krenete u liječenje kože. I danas ga znanstvenici smatraju više hormonom nego vitaminom, uglavnom zato što ga sami stvaramo kada smo izloženi sunčevim zrakama.

A budući da ih je u hladnijoj polovici godine znatno manje nego u ljetnim mjesecima, lako se dogodi pomanjkanje. Vitamin D ima velik utjecaj na našu ukupnu dobrobit, a potreban nam je i za zdravu i blistavu kožu. Inače se mogu uočiti sljedeći znakovi.

1. Koža bez sjaja

Kao i svi drugi organi u tijelu, i koži su potrebni vitamini, a jedan od njih je vitamin D. On nastaje u koži kada je izložena UV svjetlu, a sunčevu svjetlost također mogu nadomjestiti prehrana i dodaci prehrani. Jedan od znakova da tijelu nedostaje vitamina D je koža bez sjaja. Ten postaje gotovo blago sivkast, mogu se pojaviti podočnjaci ispod očiju, a moguće su i kožne bolesti. Da biste omogućili obnavljanju stanica kože, opskrbite ih dovoljnom količinom vitamina D.

2. Znojenje

Pretjerano znojenje po cijelom tijelu, ne samo na licu, također može biti znak nedostatka vitamina D. Kao rezultat, koža postaje suha i nadražena, a postoji i šansa za razvoj akni.

3. Suha koža

Jedan od upozoravajućih znakova nedostatka vitamina D na koži je suha koža koja se može pojaviti po cijelom licu ili samo na područjima poput obraza, brade i čela. U nekim težim slučajevima, osobe s nedostatkom vitamina mogu razviti i ekcem, za koji se smatra da je uzrokovan disfunkcijom imunološkog sustava.

Zimi usne također mogu ispucati. “Ako imate suhu kožu, to može biti uzrokovano nedostatkom vitamina A, a drugi vitamini i minerali, posebno vitamin B, C, D, E, folna kiselina i drugi, također su važni i imaju utjecaj na suhu kožu”.

4. Akne

Vitamin D može pomoći u smanjenju upala na koži, poput akni ili rozaceje, a to također pomaže u ukupnom zdravlju kože. Dakle, ako često imate problema s aknama, možete se pokušati boriti protiv njih vitaminom D.

5. Bore

Vitamin D djeluje kao antioksidans, što znači da može pomoći u borbi protiv bora. Pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bore na koži i opće propadanje kože koje dolazi s godinama. Nedostatak vitalnih izvora vitamina D mogao bi značiti da su bore vidljivije i izraženije, a nedostatak vitamina D također može značiti da se nove bore stvaraju puno brže.

Komentari su zatvoreni.