Category

Dom i vrt

Category

Moderna vremena su neke stvari možda bacile u zaborav, ali mudrost i trikovi naših baka koji dolaze iz iskustva, a ne nekih laboratorija, neprocjenjivi su. Kada nešto moramo napraviti u domu, često se ne prisjetimo potpuno jednostavnih rješenja koja imamo pred nosom.

Od svojih baka i djedova naslijedili smo mnogo korisnih savjeta koji nam dobro dođu u svakodnevnom životu. Međutim, prečesto zaboravljamo na njih. Pogledajmo nekoliko sjajnih savjeta i trikova koji će nam olakšati svakodnevicu.

Kako ukloniti vosak s namještaja?

Prekrijte područje prekriveno voskom komadom upijajućeg papira (možete koristiti i novine). Zatim nekoliko puta prijeđite preko područja mlakim glačalom. Nakon toga, površinu obrišite krpom, namočite terpentinom i na kraju istrljajte krpom umočenom u lak za namještaj. Situacija riješena!

Pukotine u namještaju

Jesu li se na vašem namještaju pojavile pukotine i razmišljate o kupnji novog, ali vam je ovaj stari namještaj dragocjen? Imamo rješenje! Pukotine u namještaju mogu se popuniti žutim pčelinjim voskom, koji se vrućim nožem mora poravnati s površinom. Neki se dodatno odlučuju i za premaz nakon kojeg se neće vidjeti niti jedna pukotina!

Održavanje mramora

Mramorne površine možete osvježiti tako da ih namažete smjesom fine soli i limuna. Svijetle mramorne podove možete održavati trljajući ih vinom i krpom natopljenom jabučnim octom. Sve to možete posušiti vunenom krpom.

Zabijanje čavala u zid bez pukotina

Nećemo oštetiti zid ako prije zabijanja čavla na izabrano mjesto zalijepimo komadić samoljepljive trake. Ako ne želite da slika koju toliko volite bude preblizu zidu, stavite pribadaču s plastičnom glavom na stražnju stranu slike, a kutove okvira možete obložiti kartonom.

Zabijanje čavala
Prije zabijanja čavla na izabrano mjesto zalijepimo komadić samoljepljive trake.

To će držati okvir slike samo mrvicu podalje od zida, a zrak koji će lakše cirkulirati spriječit će nakupljanje prašine iza slike.

Uklanjanje komadića razbijenog stakla

Veći komadi razbijenog stakla mogu se lako podići, ali s manjima baš nije tako jednostavno, a usput se možete i porezati. Oni se lako mogu pokupiti komadom vlažne vate ili starom krpom. Vata će lako ‘pokupiti’ i najsitnije komadiće stakla.

Za sjajne slavine

Zbog nakupljanja kamenca na površinama slavina stvaraju se mrlje koje se lako uklanjaju toplim octom. Nakon deset minuta treba ih isprati vodom i polirati mekom krpom. Kako bi slavine od nehrđajućeg čelika ostale uvijek sjajne, možete ih natrljati koricom limuna, isprati vodom i obrisati suhom krpom.

Premještanje teškog namještaja

Umjesto da ispraznimo ormar i zatražimo pomoć jačih od nas, ispod ormara možemo staviti komade filca. Na taj se način čak i teži namještaj može lako premjestiti kako ne bi oštetio pod.

Vječni sjaj drvenog namještaja

Za uvijek sjajan izgled drvenog namještaja u bocu ulijte istu količinu ulja i vinskog octa te tekućinu dobro promiješajte. Jednom mjesečno premažite namještaj ovom smjesom i dobro polirajte mekom krpom.

Imate li kakav sjajan savjet od vaše bake ili djeda? Otkrijte nam vaš savjet u komentar!

Ako kupujete alat za vrtlarenje, samo jedan prolazak kroz odjeljak s alatima bilo kojeg vrtnog centra ili željezarske trgovine dovoljan je da vam se zavrti u glavi. Koji alat i oprema su najbolji za održavanje vrta i travnjaka?

Informacije o vrtlarskim alatima i opremi

Najbolje vrste alata uvelike se razlikuju ovisno o velikom broju čimbenika, od vaše fizičke sposobnosti, veličine vašeg vrta, vrste tla, pa čak i stilu vašeg vrtlarenja. Na primjer, stanovnik urbane sredine s balkonom punim tegla s različitim biljkama zahtijeva potpuno drugačiji alat od vlasnika kuće s ogromnim povrtnjakom ili voćnjakom.

Najbolji način jest započeti s nekoliko osnovnih alata koji će vam poslužiti za gotovo bilo koju vrstu vrtlarenja. Svoju zbirku kasnije uvijek možete proširiti specijaliziranim alatima, pogotovo kako vaš vrt raste. Isto vrijedi i za one koji traže opremu za travnjake.

Alati za vrtlarenje koje morate imati

Iako u osnovi možete izabrati sve vrste alata, evo prijedloga za nekoliko osnovnih alata za vrt i travnjak koji su neophodni za gotovo svakoga tko vrtlari, bez obzira na to kakav vrt ima i obrađuje.

1. Vrtlarske rukavice – Nemojte ni razmišljati o vrtlarstvu dok nemate dobar par vrtlarskih rukavica, bez obzira na to imate li veliku vrtlarsku površinu ili tek par tegla s cvijećem i biljkama. Ne moraju biti skupe, najvažnije je da su čvrste i udobne kako bi vam ruke ostale čiste i sačuvale vas od žuljeva. Rukavice će vaše prste zaštititi i od trnja, opeklina ili posjekotina.

2. Lopatica– Svakako će vam trebati ručna lopatica za kopanje malih rupa za sadnju trajnica, jednogodišnjih biljaka ili lukovica, te mnoštvo drugih malih poslova kopanja. Vrtne lopatice dobro dođu i kod zagrabljivanja i pomicanja zemlje tijekom lončenja ili presađivanja biljaka.

3. Vrtne škare – Možda ćete se iznenaditi koliko često ovisite o vrtnim škarama za orezivanje malih grana, berbu ljekovitih bilja, orezivanje drveća ili rezanje cvijeća za aranžmane. Još jednom, ovo je vrlo koristan alat za svakoga i dobro ga je imati pri ruci.

4. Lopata – Iako se lopate opće namjene često koriste za kopanje, odlične su i za premještanje materijala poput malča, komposta, tla ili šljunka s jednog područja na drugo.

5. Štihača – Štihača je čak i važnija od lopate, pa ako imate ograničen budžet, radije kupite nju, a lopatu ostavite za kasnije. Dobra štihača korisna je za kopanje teškog tla, razbijanje grumena zemlje, uklanjanje busena, vađenje korijenja ili presađivanje cvjetnjaka.

6. Motika – Motike se uglavnom koriste ta uklanjanje korova i obrađivanje. Na tržištu postoje mnoge vrste motika, uključujući trokutaste motike koje su posebno dobre za rad na uskim mjestima i motike koje režu korov na površini tla.

7. Vrtna vilica – Poznate i kao vilice za kopanje, možda neće biti važne ako imate malo uredno dvorište, no dobra vrtna vilica dobro će vam poslužiti ako trebate opustiti čvrsto, nabijeno ili kamenito tlo, ukloniti nakupine biljaka bez gubitka previše tla ili ako trebate umiješati kompost ili napraviti neke druge izmjene u tlu.

8. Grablje – Grablje za lišće obavezne su na vašem posjedu ako imate bilo kakvo drveće. Čelične grablje su potrebne ako trebate izravnati površinu tla ili raditi s kompostom ili gnojivom. Većina povrtlara ovisi o čeličnim grabljama.

Vrste alata za travnjak

Čak i ako je vaš travnjak malen, određena vrsta opreme neophodna je za pružanje odgovarajuće njege i održavanje travnjaka. Dva najčešća alata su kosilica i motorni trimer.

1. Kosilica – Među najbitnijim alatima svakog vlasnika kuće je visokokvalitetna kosilica. Bez obzira radi li se o samohodnoj ili tradicionalnoj kosilici, u najvećem se slučaju temelji na veličini zemljišta koje je potrebno pokositi. Oni s velikim parcelama možda će razmotriti kupnju traktorske kosilice kako bi uštedjeli na vremenu, dok se oni s manjim površinama mogu bez problema snalaziti i s jeftinijim kosilicama. Opcije poput malčera i bagera također mogu uštedjeti vrijeme. Kupnjom kvalitetne kosilice ulažete u izgled vašeg travnjaka, a isto tako i dobivate nešto što ćete moći koristiti godinama.

Kosilica
Među najbitnijim alatima svakog vlasnika kuće je visokokvalitetna kosilica.

2. Motorni trimer – Motorni trimer još je jedan od alata koji naprosto morate imati. Savršen je izbor za teško dostupna mjesta gdje kosilica nije od prevelike pomoći. Kod kupnje je uvijek dobro uzeti u obzir cijenu, snagu i težinu budući da često može biti dosta težak i teško je njime rukovati dulje vrijeme.