Pilates je poznata fizička aktivnost koju bi mnogi smjestili negdje između joge i sporta. Pojedini treninzi nisu jako zahtjevni, ali redoviti pilates osnažuje tijelo, povećava fleksibilnost i razvija kondiciju. U pilatesu je vrlo važno disanje koje se sinkronizira s određenim dijelovima vježbi kako bi koncentracija kisika u tijelu bila veća ili manja, ovisno o potrebi vježbe.

Osim toga, važno je biti potpuno fokusiran na vježbe – slično kao u jogi, i ovdje Vas taj fokus na tijelo smiruje i omogućava Vam pauzu od svakodnevice. Također je bitno imati kontrolu nad svojim tijelom jer se većina vježbi radi tako da stojite u jednom položaju ili radite s mišićima suprotno gravitacijskoj sili. Je li zbog navedenih komponenti pilates prezahtjevna aktivnost za trudnice pročitajte u nastavku.

Kao i za ostalo, sve ovisi o Vašem tijelu, pojedinoj trudnoći i mišljenju doktora, ali općenito se smatra kako pilates ne predstavlja nikakvu opasnost za trudnice pogotovo zato što se radi o sporim i nježnim pokretima, a postoji toliki niz vježbi da se intenzitet može vrlo razlikovati.

Koje su prednosti prenatalnog pilatesa?

 1. Bol u leđima

Pomaže s otklanjanjem boli u leđima pomoću jačanja mišića abdomena koji onda stabilizira leđa i kukove te osigurava pravilno držanje koje će mnogim mamama pomoći kod boli u leđima.

2. Jača mišiće dna zdjelice

Jačajući ove mišiće, pomaže Vam držati organe u tom predjelu na mjestu unatoč rastućoj bebi čija Vas težina pritišće u području zdjelice. Na taj način, izbjeći ćete osjećaj da Vam je stalno pun mjehur i smanjit ćete osjetljivost mjehura uzrokovanu trudnoćom.

3. Osnažuje noge

Vježbajući mišiće nogu uklanjate bol od održavanja dodatne težine bebe, a pozitivan je i učinak protiv grčeva u nogama i nakupljanja tekućine te varikoznih vena koja se često javljaju u trudnoći.

4. Mišići abdomena

Kako Vaša beba raste, tako se mišići abdomena rastežu – ako oni nisu dovoljno snažni doći će do velikog pritiska na zdjelicu i leđa što onda može uzrokovati neprirodne promjene položaja organa (maternice i mjehura).

5. Mentalno zdravlje i stres

Već je spomenuto kako je disanje važna stavka pilatesa pa upravo zahvaljujući tome mame s pilatesa odlaze smirene i pod manjim su stresom. Osim toga, tehnike disanja koje se uče na pilatesu mogu se primijeniti i u svakodnevnom životu ako se nađete u stresnim situacijama što će svakako pomoći pri porodu.

6. Ravnoteža

Prenatalni pilates poboljšava ravnotežu i potiče pravilno držanje što je inače teko održati u trudnoći jer odjednom imate veću težinu na prednjem dijelu tijela i ravnotežni položaj nije kakav je prije bio.

Pilates za ravnotežu
Pilates vrlo dobro utječe na ravnotežu ženske med trudnoćom.

Dakle, pilates je sigurna aktivnost za trudnice, ali se mora paziti na intenzitet vježbi i učestalost treninga – preporuča se maksimalno 2 termina vježbi za snagu u tjednu, s tim da mora biti barem jedan dan pauze između.

Naravno, ako ste početnik, krenite sporijim tempom i s vremenom, ovisno o svojim mogućnostima možete podići tempo. Najbitnije je fokusirati se na disanje i ne stvarati pritisak na trbuh i bebu, a pokreti neka Vam budu spori i stabilni.

Komentari su zatvoreni.