Većina nas koristi elektroničku poštu svakodnevno – od poslovnih e-mailova, preko pretplata i obavijesti pa do privatnih poruka, no mnogi nisu dovoljno oprezni po pitanju otvaranja mailova i rukovanja s podatcima. U modernom su dobu osobni podatci najvrijednije što imamo te je upravo to ono što treba zaštititi na Internetu.

Svima je jasno da treba biti oprezan kad kupujete ili prodajete nešto preko interneta, no manji je broj ljudi oprezan po pitanju elektroničke pošte jer se čini kao nešto bezazleno. Ako niste dovoljno pažljivi po pitanju svojih podataka, pogotovo financijskih, možete postati žrtva „phishinga“ ili mrežne krađe identiteta.

Što je phishing?

Mrežna krađa identiteta vrsta je prevare u kojoj Vi odajete svoje osobne podatke nepoznatom pošiljatelju koji se lažno predstavlja. To se događa tako što napadač kreira lažnu web-stranicu koja liči na neku Internet trgovinu, službenu stranicu banke i slično, a Vama šalje e-mail s poveznicom na tu stranicu.

Taj je e-mail sastavljen da izgleda kao obavijest iz banke ili nastavak transakcije iz Internet trgovine, a Vi zatim upisujete svoje financijske podatke kako biste kupili određen proizvod. Te su stranice često nevjerojatno slične originalnima pa otud potječe i naziv „phishing“ koji imitira riječ „fishing“.

Kako se zaštititi?

1. Zaštitni program

Kao i za sve druge opasnosti na Internetu, prvi je korak instalirati zaštitni program na računalu koji bi automatski trebao prepoznati nepoznate ili sumnjive stranice.

2. Ne otvarajte!

Uvijek razmislite prije otvaranja poveznice s nepoznate e-mail adrese ili adrese koja odudara od npr. standardne adrese s koje dobivate obavijesti od banke. Često se možete voditi vlastitim instinktom – ako Vam link ili e-mail djeluje čudno, bolje je ne otvarati ga, pogotovo ako Vam nude da nešto preuzmete na svoje računalo.

3. Koristite password-manager i dvofaktorsku autentifikaciju

Kao prvo, važno je imati snažne lozinke za sve račune što će Vam olakšati password manager – radi se o povjerljivom programu koji kreira ili sprema snažne lozinke koje se ne pamte lako. Dvofaktorska autentifikacija daje Vam dodatnu sigurnost jer sprečava napadača da uđe u Vaš račun čak i u slučaju da ima lozinku. Iako postoje phishing napadači koji se bave točno time, većinu ćete ipak spriječiti.

4. URL

Iako su lažne web-stranice vrlo nalik pravima, URL im se razlikuje. Ako sumnjate da je neka stranica lažna, provjerite web-adresu; najčešće će na kraju URL-a biti čudni i nepotrebni dodatci. Osim toga, provjerite ima li redoslijed riječi u adresi smisla – ako nema, vjerojatno se radi o lažnoj stranici koja ima isti sastav riječi u URL-u, ali su morali promijeniti redoslijed.

Lažni url
U naslovu lažnih web stranica obično se nalaze nepotrebni dodatni znakovi.

Za kraj, iako ćete neke phishing e-mailove lako prepoznati, ponekad je moguće da je napadač hakirao e-mail adresu koja Vam je poznata i kojoj vjerujete – u tom Vam slučaju ne preostaje ništa drugo nego biti skeptičan.

Razmislite ima li smisla to što Vam ta osoba ili poduzeće šalje, pogotovo ako traže nešto od Vas. Ako niste sigurni, uvijek možete kontaktirati osobu telefonom i provjeriti jesu li to stvarno oni ili im je računhakiran – u tom ćete ćete i njima pomoći da spase podatke.

Komentari su zatvoreni.