Moderna vremena su neke stvari možda bacile u zaborav, ali mudrost i trikovi naših baka koji dolaze iz iskustva, a ne nekih laboratorija, neprocjenjivi su. Kada nešto moramo napraviti u domu, često se ne prisjetimo potpuno jednostavnih rješenja koja imamo pred nosom.

Od svojih baka i djedova naslijedili smo mnogo korisnih savjeta koji nam dobro dođu u svakodnevnom životu. Međutim, prečesto zaboravljamo na njih. Pogledajmo nekoliko sjajnih savjeta i trikova koji će nam olakšati svakodnevicu.

Kako ukloniti vosak s namještaja?

Prekrijte područje prekriveno voskom komadom upijajućeg papira (možete koristiti i novine). Zatim nekoliko puta prijeđite preko područja mlakim glačalom. Nakon toga, površinu obrišite krpom, namočite terpentinom i na kraju istrljajte krpom umočenom u lak za namještaj. Situacija riješena!

Pukotine u namještaju

Jesu li se na vašem namještaju pojavile pukotine i razmišljate o kupnji novog, ali vam je ovaj stari namještaj dragocjen? Imamo rješenje! Pukotine u namještaju mogu se popuniti žutim pčelinjim voskom, koji se vrućim nožem mora poravnati s površinom. Neki se dodatno odlučuju i za premaz nakon kojeg se neće vidjeti niti jedna pukotina!

Održavanje mramora

Mramorne površine možete osvježiti tako da ih namažete smjesom fine soli i limuna. Svijetle mramorne podove možete održavati trljajući ih vinom i krpom natopljenom jabučnim octom. Sve to možete posušiti vunenom krpom.

Zabijanje čavala u zid bez pukotina

Nećemo oštetiti zid ako prije zabijanja čavla na izabrano mjesto zalijepimo komadić samoljepljive trake. Ako ne želite da slika koju toliko volite bude preblizu zidu, stavite pribadaču s plastičnom glavom na stražnju stranu slike, a kutove okvira možete obložiti kartonom.

Zabijanje čavala
Prije zabijanja čavla na izabrano mjesto zalijepimo komadić samoljepljive trake.

To će držati okvir slike samo mrvicu podalje od zida, a zrak koji će lakše cirkulirati spriječit će nakupljanje prašine iza slike.

Uklanjanje komadića razbijenog stakla

Veći komadi razbijenog stakla mogu se lako podići, ali s manjima baš nije tako jednostavno, a usput se možete i porezati. Oni se lako mogu pokupiti komadom vlažne vate ili starom krpom. Vata će lako ‘pokupiti’ i najsitnije komadiće stakla.

Za sjajne slavine

Zbog nakupljanja kamenca na površinama slavina stvaraju se mrlje koje se lako uklanjaju toplim octom. Nakon deset minuta treba ih isprati vodom i polirati mekom krpom. Kako bi slavine od nehrđajućeg čelika ostale uvijek sjajne, možete ih natrljati koricom limuna, isprati vodom i obrisati suhom krpom.

Premještanje teškog namještaja

Umjesto da ispraznimo ormar i zatražimo pomoć jačih od nas, ispod ormara možemo staviti komade filca. Na taj se način čak i teži namještaj može lako premjestiti kako ne bi oštetio pod.

Vječni sjaj drvenog namještaja

Za uvijek sjajan izgled drvenog namještaja u bocu ulijte istu količinu ulja i vinskog octa te tekućinu dobro promiješajte. Jednom mjesečno premažite namještaj ovom smjesom i dobro polirajte mekom krpom.

Imate li kakav sjajan savjet od vaše bake ili djeda? Otkrijte nam vaš savjet u komentar!

Komentari su zatvoreni.