Category

Posao

Category

Ponovni početak može vas zastrašiti, pogotovo kada se tiče vaše karijere. Mnogima posao pomaže u definiranju osobnog uspjeha i može imati puno veze s vašom kvalitetom života.

Ako dobijete izvrstan posao, vaše novo putovanje može biti vrijedno. Ako odaberete pogrešan, tražit ćete još jedno rješenje prije nego što to shvatite. Ako želite maksimalno iskoristiti svoj novi početak, primijenite ovih sedam savjeta u praksi i započnite posao koji zaslužujete.

1. Pripremite se za razgovor o novom početku

Svaki poslodavac želi znati zašto tražite novi posao. U mnogim slučajevima nije dovoljno reći da ste osjećali da je vrijeme za promjenu. Iako je iskrenost važna u svakom intervjuu, ovom linijom morate koračati pažljivo i pravilno. Važno je razdvojiti svoj osobni i profesionalni život u potrazi za poslom, pogotovo jer se odnosi na vašu potrebu za promjenom karijere.

Na primjer, ne moraju nužno znati jeste li nedavno bili u centru za odvikavanje od droga. Ne morate otkriti da ste se borili protiv ovisnosti. To može utjecati na vaš profesionalni život, ali uglavnom je osobno i treba ostati izvan razgovora.

Umjesto toga, možete se usredotočiti na svoj cilj da pronađete zadovoljniju karijeru ili onu pomoću koje bolje možete iskoristiti vaše vještine.

2. Ostavite dobar prvi dojam

Izreka „Imate samo jednu priliku da ostavite dobar prvi dojam” vrijedi kada tražite posao, ali ne kad idete na razgovor.

Da biste stekli pravo na razgovor, vaš životopis ili prijava moraju se isticati. Ovo je vaš konačni prvi dojam. Doduše, vaš glas ostavlja prvi dojam tijekom telefonskog razgovora, a vaš izgled prvi dojam tijekom osobnog razgovora. Poslodavci u obzir uzimaju sve ove stvari prilikom utvrđivanja vaše prikladnosti za posao.

Neka lektor pregleda vaš životopis radi pogrešaka pri pisanju. Možete čak angažirati i profesionalca koji će vam pomoći u pisanju istog.

3. Iskoračite iz svoje komfort zone

Novi početak znači otvoriti se promjenama. Ako doista želite započeti iznova, morate shvatiti da ćete raditi stvari na isti način samo drugom mjestu. Izlazak izvan zone udobnosti izlaže vas novim ljudima, mjestima i načinima razmišljanja. To je jedini način da si omogućite novi početak.

4. Naučite novu vještinu

Novi početak znači raditi nešto drugačije. Razvijanje nove vještine može vam pomoći otkriti nove stvari o sebi i usmjeriti vas na sljedeći korak u vašem životu. Jednom kad razradite ideju kojim putem želite poći, uložite malo vremena u učenje pravih vještina koje će vam pomoći.

5. Vježbajte svoje komunikacijske vještine

Intervjui nisu samo odgovor na pitanja. Vaš je cilj tijekom razgovora natjerati poslodavca da prepozna kako ste vi najbolja osoba za taj posao. Da biste to učinili, potrebno vam je samopouzdanje i sposobnost da se prodate. Vježbajte ispred ogledala i obratite pažnju na govor tijela. Ustima biste mogli reći sve ispravne stvari, ali vaše tijelo to mora odražavati.

6. Izgradite povjerenje

Ponovni početak može vas nervirati i vaše će samopouzdanje biti na niskim razinama. Nedostatak samopouzdanja posljednje je što poslodavac želi vidjeti. Ako ne možete biti sigurni u sebe, neće vjerovati da ćete biti dovoljno sigurni da predstavljate njihovu tvrtku.

7. Ne žurite

Ne žurite i pronađite poslove koji su prikladni za vas i u kojima ćete uživati. Očaj često može dovesti do pritiska da se preuzme prvi posao koji se pojavi. Ne prihvaćajte posao koji će vas vratiti u istu situaciju iz koje pokušavate otići.

Pronadite posao
Ne žurite i pronađite poslove koji su prikladni za vas i u kojima ćete uživati.

Zapamtite, život je pun novih početaka. Ovo nije vaš prvi novi početak, a vjerojatno neće biti ni zadnji.

 

Neki od nas konačno su napustili 8-16 način rada, točnije napustili smo položaj zaposlenika i možda se odlučili na otvaranje vlastite tvrtke. Kad netko pokrene vlastitu tvrtku, to za sobom nosi mnoge prednosti, a jedna od njih je fleksibilno radno vrijeme (budući da ste vlasnik) i neograničen potencijal prihoda.

No, otvaranje tvrtke može biti prilično teško ako niste jako dobar vođa ili se možda ne osjećate dovoljno dobrim. U ovom ćemo članku navesti nekoliko savjeta o tome kako postati bolji vođa u svom poslovanju.

1. Razmislite o angažiranju savjetnika

Postoje neke ekonomske situacije u kojima morate zaposliti financijskog savjetnika, a možda ćete trebati i neku drugu vrstu savjetnika za neke druge probleme. Kao vođa svog poslovanja, postoje trenuci u kojima morate održati prezentaciju kako biste potaknuli investitora u ulaganja, ali to nije nimalo lak zadatak kada ste nervozni ili nemate iskustva u predstavljanju vlastite tvrtke.

Financijski savjetnik
U neki ekonomski situaciji dobro je zaposliti financijskog savjetnika.

Razmislite stoga o angažiranju savjetnika, jer vam oni mogu pomoći u pripremi prezentacije, govoreći vam što poboljšati i/ili dodati, te što može biti vrlo korisno tijekom same prezentacije.

2. Naučite nešto novo

Bez obzira na to koliko godina imate i koja je vaša pozicija, nikada nije kasno za naučiti nešto novo, a u poslu to uvijek dobro dođe. Na tržištu se trendovi svakodnevno mijenjaju, a poznavanje puno stvari pomoći će vam da razmišljate fleksibilno. Da i ne spominjemo da sa znanjem koje imate uvijek možete podučavati svoje podređene ili svoje zaposlenike, što će i njih učiniti upućenijima i stručnijima.

3. Uspostavite poslovne veze

Bez obzira na to koliko ste sramežljivi ili introvertirani, morate naučiti uspostavljati poslovne veze. Time ćete prošiti veze ljudi koje poznajete, što će povećati šanse za mnoge stvari.

Imati puno veza omogućit će vam razmjenu ideja, primanje povratnih informacija, osnivanje zajedničkih ulaganja, dogovaranje zajedničkog rada i još mnogo toga, zato poradite na svojim govorničkim vještinama i pobrinite se da upoznate što je moguće više ljudi.