Aplikacija treće strane je aplikacija koju su kreirali programeri koji nisu proizvođač uređaja na kojem aplikacija radi ili vlasnik web stranice koje ga nudi. Uređaji ili web stranice mogu prihvatiti ili zabraniti programe trećih strana.

Na primjer, aplikacija web preglednika Safari koja dolazi na vaš iPhone kućna je aplikacija koju je kreirao Apple, ali App Store sadrži druge aplikacije web preglednika koje je Apple odobrio za upotrebu na iPhoneu, ali ih nije razvio. Te su aplikacije treće strane. Facebook dopušta pokretanje nekih aplikacija koje nije razvio na svojoj web stranici na društvenim mrežama. To su aplikacije treće strane.

Vrste aplikacija trećih strana

Postoji nekoliko različitih situacija u kojima možete naići na pojam „prijava treće strane”.

Aplikacije koje su za službene trgovine aplikacija stvorili prodavači koji nisu Google (Google Play Store) ili Apple (Apple’s App Store) koji udovoljavaju razvojnim kriterijima koje zahtijevaju te trgovine su aplikacije treće strane. Aplikacija koju je odobrio programer za uslugu kao što je Facebook ili Snapchat smatra se aplikacijom treće strane. Ako Facebook ili Snapchat razvijaju aplikaciju, onda je to izvorna aplikacija.

Aplikacije koje nude neslužbene trgovine aplikacija ili web stranice koje su stvorili ljudi koji nisu povezani s uređajem ili operativnim sustavom također su aplikacije treće strane. Sve aplikacije u tim trgovinama su aplikacije treće strane. Prilikom preuzimanja aplikacija iz bilo kojeg izvora, posebno iz neslužbenih trgovina ili web stranica, pripazite kako biste izbjegli zlonamjerni softver.

Po čemu se matične aplikacije razlikuju od aplikacija trećih strana?

Neki od primjera takvih aplikacija za iPhone su iTunes, Message i iBooks. Te su aplikacije izvorne jer ih je stvorio proizvođač za uređaje tog proizvođača koji često koriste zaštićeni izvorni kod.

Na primjer, kada Apple kreira aplikaciju za Apple uređaj – poput iPhonea – nazivamo je izvornom aplikacijom. Za Android uređaje, jer je Google tvorac mobilnog operativnog sustava Android, primjeri izvornih aplikacija uključuju mobilnu verziju bilo koje Googleove aplikacije, kao što su Gmail, Google Drive i Google Chrome.

Zašto neke usluge zabranjuju aplikacije trećih strana?

Neke usluge ili programi iz sigurnosnih razloga zabranjuju upotrebu programa drugih proizvođača. Svaki put kad aplikacija treće strane pristupi vašem profilu ili drugim podacima s vašeg računa, to predstavlja sigurnosni rizik. Podaci o vašem računu ili profilu mogu se koristiti za hakiranje ili dupliciranje računa. Fotografije i informacije o tinejdžerima i djeci mogu se izložiti potencijalno opasnim osobama.

Jasno je da upotreba aplikacija trećih strana nije nezakonita. Međutim, ako uvjeti usluge ili aplikacije ukazuju na to da aplikacije trećih strana nisu dopuštene, pokušaj upotrebe za povezivanje s tom uslugom mogao bi vaš račun zaključati ili deaktivirati.

Tko uopće koristi programe trećih strana?

Gotovo svi. Mnoge aplikacije trećih strana su nevjerojatno korisne. Vjerojatno upravljate svojim bankovnim računom na mobilnom uređaju, brojite kalorije ili aktivirate sigurnosnu kameru kuće putem aplikacije treće strane.

Komentari su zatvoreni.