Ako kupujete alat za vrtlarenje, samo jedan prolazak kroz odjeljak s alatima bilo kojeg vrtnog centra ili željezarske trgovine dovoljan je da vam se zavrti u glavi. Koji alat i oprema su najbolji za održavanje vrta i travnjaka?

Informacije o vrtlarskim alatima i opremi

Najbolje vrste alata uvelike se razlikuju ovisno o velikom broju čimbenika, od vaše fizičke sposobnosti, veličine vašeg vrta, vrste tla, pa čak i stilu vašeg vrtlarenja. Na primjer, stanovnik urbane sredine s balkonom punim tegla s različitim biljkama zahtijeva potpuno drugačiji alat od vlasnika kuće s ogromnim povrtnjakom ili voćnjakom.

Najbolji način jest započeti s nekoliko osnovnih alata koji će vam poslužiti za gotovo bilo koju vrstu vrtlarenja. Svoju zbirku kasnije uvijek možete proširiti specijaliziranim alatima, pogotovo kako vaš vrt raste. Isto vrijedi i za one koji traže opremu za travnjake.

Alati za vrtlarenje koje morate imati

Iako u osnovi možete izabrati sve vrste alata, evo prijedloga za nekoliko osnovnih alata za vrt i travnjak koji su neophodni za gotovo svakoga tko vrtlari, bez obzira na to kakav vrt ima i obrađuje.

1. Vrtlarske rukavice – Nemojte ni razmišljati o vrtlarstvu dok nemate dobar par vrtlarskih rukavica, bez obzira na to imate li veliku vrtlarsku površinu ili tek par tegla s cvijećem i biljkama. Ne moraju biti skupe, najvažnije je da su čvrste i udobne kako bi vam ruke ostale čiste i sačuvale vas od žuljeva. Rukavice će vaše prste zaštititi i od trnja, opeklina ili posjekotina.

2. Lopatica– Svakako će vam trebati ručna lopatica za kopanje malih rupa za sadnju trajnica, jednogodišnjih biljaka ili lukovica, te mnoštvo drugih malih poslova kopanja. Vrtne lopatice dobro dođu i kod zagrabljivanja i pomicanja zemlje tijekom lončenja ili presađivanja biljaka.

3. Vrtne škare – Možda ćete se iznenaditi koliko često ovisite o vrtnim škarama za orezivanje malih grana, berbu ljekovitih bilja, orezivanje drveća ili rezanje cvijeća za aranžmane. Još jednom, ovo je vrlo koristan alat za svakoga i dobro ga je imati pri ruci.

4. Lopata – Iako se lopate opće namjene često koriste za kopanje, odlične su i za premještanje materijala poput malča, komposta, tla ili šljunka s jednog područja na drugo.

5. Štihača – Štihača je čak i važnija od lopate, pa ako imate ograničen budžet, radije kupite nju, a lopatu ostavite za kasnije. Dobra štihača korisna je za kopanje teškog tla, razbijanje grumena zemlje, uklanjanje busena, vađenje korijenja ili presađivanje cvjetnjaka.

6. Motika – Motike se uglavnom koriste ta uklanjanje korova i obrađivanje. Na tržištu postoje mnoge vrste motika, uključujući trokutaste motike koje su posebno dobre za rad na uskim mjestima i motike koje režu korov na površini tla.

7. Vrtna vilica – Poznate i kao vilice za kopanje, možda neće biti važne ako imate malo uredno dvorište, no dobra vrtna vilica dobro će vam poslužiti ako trebate opustiti čvrsto, nabijeno ili kamenito tlo, ukloniti nakupine biljaka bez gubitka previše tla ili ako trebate umiješati kompost ili napraviti neke druge izmjene u tlu.

8. Grablje – Grablje za lišće obavezne su na vašem posjedu ako imate bilo kakvo drveće. Čelične grablje su potrebne ako trebate izravnati površinu tla ili raditi s kompostom ili gnojivom. Većina povrtlara ovisi o čeličnim grabljama.

Vrste alata za travnjak

Čak i ako je vaš travnjak malen, određena vrsta opreme neophodna je za pružanje odgovarajuće njege i održavanje travnjaka. Dva najčešća alata su kosilica i motorni trimer.

1. Kosilica – Među najbitnijim alatima svakog vlasnika kuće je visokokvalitetna kosilica. Bez obzira radi li se o samohodnoj ili tradicionalnoj kosilici, u najvećem se slučaju temelji na veličini zemljišta koje je potrebno pokositi. Oni s velikim parcelama možda će razmotriti kupnju traktorske kosilice kako bi uštedjeli na vremenu, dok se oni s manjim površinama mogu bez problema snalaziti i s jeftinijim kosilicama. Opcije poput malčera i bagera također mogu uštedjeti vrijeme. Kupnjom kvalitetne kosilice ulažete u izgled vašeg travnjaka, a isto tako i dobivate nešto što ćete moći koristiti godinama.

Kosilica
Među najbitnijim alatima svakog vlasnika kuće je visokokvalitetna kosilica.

2. Motorni trimer – Motorni trimer još je jedan od alata koji naprosto morate imati. Savršen je izbor za teško dostupna mjesta gdje kosilica nije od prevelike pomoći. Kod kupnje je uvijek dobro uzeti u obzir cijenu, snagu i težinu budući da često može biti dosta težak i teško je njime rukovati dulje vrijeme.

Komentari su zatvoreni.